Sportlov

Tredje året i resursskolan har vi lärt oss - på skolloven arrangeras roliga saker av fritids! Bästa sportlovsarrangemanget har därför i år varit att Elisabet går på fritids varje dag, medan Roland har varit ledig fyra dagar och ska gå på fritids imorgon.
Visst kommer tanken - är det rätt att skicka iväg sitt barn till fritids på ett lov, trots att pappa är ledig och lillebror ska vara hemma? Är det att utnyttja systemet och smita undan sitt eget ansvar som förälder? Borde jag inte kunna roa mitt eget barn under ett lov? Behöver inte hon också få vara ledig?
Så kan man tänka.
Man kan också inse hur det skulle bli om båda barnen var hemma hela lovet. De nöter en del på varandra om de spenderar för mycket tid tillsammans. Inte lika mycket som förr, och absolut inte så mycket som många andra syskon, men nu är det så att många av Tores kamrater antingen är bortresta eller går på fritids och även om han gärna sitter i pyjamas en hel dag och tittar på film, spelar spel och leker för sig själv, så räcker det inte till ett helt lov och då är det lätt att ta till nöjet "reta sin syster".
Man kan också tänka att fritids har planerat en massa roliga aktiviteter utifrån att det kommer barn. När vi pratade med fritidspersonalen om att hon nog skulle komma varje dag, så möttes vi av "å, så roligt!" I måndags när jag lämnade Elisabet (den lyxen unnar vi oss, att vi har avbeställt taxin och sover tills vi vaknar självmant, och så följer vi henne) så berättade de att det bara skulle vara hon och ett barn till under veckan, så de var uppriktigt glada att ha henne där. Förra lovet hade de saker planerat, och så kom inte ens det barn som var anmält.
Man kan också se på sin dotters min, hennes glittrande ögon och breda leende när vi sitter på bussen, och hur hon bokstavligt talat skuttar in för att hänga av sig ytterkläderna.
Hon har det bra, och gör en massa roligt. Bio, Tropiska Växthuset, utflykt till Hammarskog. Lillebror har det bra, och får både tid i soffan och tumanhandtid med pappa på stan och på äventyrsbad, och har också faktiskt hittat en sportlovsledig kompis som han lekt med idag. Kvällarna blir lugna tack vare att de har haft egna saker för sig. Då kan vi spela spel, eller bara finnas nära varandra.
 
Recept på ett bra sportlov är långt ifrån universellt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0