Kommentarer

För ett halvår sedan fick jag en fråga i en kommentar, en person som upplevt en obehaglig situation och undrade över detta. Jag svarade, och fick nu ett svar på det jag skrev.
 
Nej, jag har inte hört hur det gick, men skulle gärna veta!
 
Jag vill både förklara och försvara mitt svar.
 
Till att börja med - det här är vad just jag tycker och tror. Det finns många som tycker sådant som andra anser vara märkligt. Till exempel den här boken om att man kan "bota" autism med rätt kost, vissa hyllar den till skyarna, jag skulle inte ta i den med tång, enbart för att titeln är "Autism - en sjukdom som kan läka". Att mycket av problematiken som ofta följer med funktionshinder kan botas med rätt sorts näring kan jag gå med på, jag tvivlar inte på de jag träffade som upplevde att deras barns hyperaktivitet blev mycket lindrigare med Omega3-tillskott, men själva autismen? Sällan. Men jag kan ha fel. Jag kan också ha helt fel i det jag skriver här, men just nu är det såhär jag tänker:
 
Det jag reagerade starkast på, var att det var en personal som betedde sig på det här sättet. En person som arbetar med den här typen av problematik borde ha fått rätt utbildning för att kunna hantera sin egen frustration. Eller borde kanske inte arbeta med trilskande autistiska barn till att börja med. Det är en enorm skillnad på om en trött och frustrerad mamma tappar tålamodet, och på om en anställd gör det. En förälder kan aldrig gå hem från sitt arbete. Det är ett sisyfosarbete, man vet aldrig när det kommer att ta slut, OM det kommer att ta slut, om det någonsin kommer att bli bättre och lättare. En förälder har inte valt sin situation, såvida det inte handlar om en medveten adoption av ett funktionshindrat barn. Den som har som arbete att träna ett autistiskt barn har valt det, eller så är något väldigt fel i organisationen.
Jag vet inte heller alls hur situationen var. Kanske upplevde personen som skrev till mig att tränaren snäste, medan tränaren skulle ha beskrivit allt helt annorlunda. Men om det var precis så som personen beskrev, att någon slet och drog i ett barn, förbjöd ögonkontakt och hävdade att detta var träning, så stämde det ganska dåligt överens med den beskrivning av beteendeanalysträning som jag fann.
 
I den bästa av världar får både föräldrar och personal ordentlig handledning, utifrån vad just de behöver. Bo Hejlskov Elvén har skrivit minst en helt fantastisk bok som jag försöker tillämpa så mycket jag bara kan, både i hemmet och i mitt arbete på korttidshemmet. Den heter "Problemskapande beteende vid utvecklingsmässiga funktionshinder", och är oerhört välskriven och intressant. Lågaffektivt bemötande lyfts fram, men han berättar att det finns en metod som utvecklats för att den vuxne på ett så icke-kränkande sätt som möjligt kan gå in med fysisk kraft när så behövs. Jag vet inget om den metoden, men barn har dött av att bli fasthållna, så om man måste ta till det som kan uppfattas som våld, så måste man verkligen veta vad man gör!
 
Att vara med ett barn, en människa, med självskadebeteenden kräver ett detektivarbete som man som förälder kanske inte har ork eller kunskap till att göra. Jag kan förstå den rent akuta situationen - ett barn som råkat snubbla, och av någon anledning vill upprepa situationen gång på gång och därmed riskerar att skada sig själv mycket mer än om en vuxen går in och bryter situationen och rent konkret lyfter barnet därifrån. I just den stunden finns verkligen ingen sinnesro att försöka lista ut varför beteendet uppstod till att börja med. Att släcka bränder, utan att kunna finna brandorsaken. Eller för all del, att mycket väl veta orsaken, men inte kunna förhindra förloppet i alla fall.
 
Jag läste om någon som har förberett sig med lappar i fickan. Om barnet får något utbrott som resulterar i anklagande eller oroliga blickar, så får åskådaren en lapp i handen, med en hänvisning till en internetsida om autism, eller ADHD eller vad det nu kan tänkas vara. Kanske kan det lugna någon, kanske kommer folk att ha åsikter ändå om hur man ska hantera situationen. Folk har åsikter om Elisabet också, säger till mig att "har du försökt" det ena eller andra. Jag säger ibland: "Försök gärna du." Ibland går det bra, ibland inte alls. Ibland lägger sig folk i utan att jag har bjudit in dem och gör Elisabet tio gånger mer upprörd.
 
Så - vad ska man göra, om man ser en vuxen slita och dra i ett barn som sparkar, bits och försöker komma loss? Ska man låta det passera, eller erbjuda hjälp?
Om man upplever att en personal verkligen sköter situationen riktigt illa, är det då fel att anmäla?
Jag kan inte tycka det. Hellre en anmälan som avskrivs för att den saknar grund, förhoppningsvis efter en grundlig undersökning, än tystnad som skadar ett barn.
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Självklart kan jag berätta hur det gick. Socialtjänsten kunde inte hjälpa till så mycket då jag inte hade något namn på pojken. Jag kontaktade VD:n för företaget och de psykologer som utbildade personalen. De lovade att ta tag i det. Jag kontaktade dem igen för att få återkoppling och de sa att de gjort vad de kunnat men hänvisade till sekretess. Upplever att de inte riktigt tog mig på allvar tyvärr. Dessutom kunde de inte lova mig att föräldrarna skulle få redan på vad som hänt vilket jag tycker var helt fel.Vi var 6-7 personer som starkt reagerade på behandlingen av pojken men tyvärr hade de andra så bråttom. Karin kan maila dig min konversation med de berörda, om du kan skriva din mailadress. Rätt intressant faktiskt.

2013-05-07 @ 22:42:39
Postat av: Christina

Det omedelbara jag också tänkte på var att detta var personal som betedde sig på det här viset -- personal som borde ha tålamod. Inte en slutkärd förälder. Men jag kan förstå en mamma som ser att situationen liknar hennes och tänker på hur obehagligt det känns att behöva slita i sitt barn inför främmande -- det är jättejobbigt att få folks kritiska och oförstående blickar riktade mot sig -- så jag kan förstå att hon reagerar. Men som sagt. Personalen kan gå hem efter arbetsdagens slut och då undrar man varför personalen blev så fruktansvärt stressad.

2013-05-07 @ 23:50:04
Postat av: Sabina

Jag vill tacka dig för ditt svar. Det var fint av dig att berätta mer om hur du tänkte, och även av den person som såg det att berätta lite om vad som hände sen. Jag kan förstå om jag lät alltför kritisk, men eftersom det påminde mig så mkt om hur vi brukade ha det... Man blir känslig, förstår du. Numera har vi det förresten inte sådär längre, vi har tränat motorik och kroppsuppfattning och sensomotorik och sensory integration, och nu blir dottern inte längre chockad om hon trillar eller sådär, plus att hennes balans är bättre. Så man behöver aldrig göra så längre. Men det VAR faktiskt nödvändigt en tid, annars skulle hon ha skadat sig hemskt. Kanske har du rätt. Med en personal blir det ju lite annorlunda... och det VAR konstigt det där hon sade om att inte titta honom i ögonen. Men jag vet inte. Som du ju faktiskt säger, om man inte vet vad det berodde på, så... Men som sagt. Jag ville mest bara tacka dig för att du tog dig tid att svara och tog det på allvar!

2013-05-09 @ 14:07:42
URL: http://autismeyes.wordpress.com
Postat av: Sabina

Förresten, nu när jag har funderat ett tag till - vilket bra tips det där om att ha med sig lappar som man kan dela ut till oförstående åskådare! Vi behöver det knappt numera, för dottern gör såna framsteg - men tidigare hade det verkligen varit något!!! Och vem vet - det kommer nog nya problem i takt med att hon utvecklas - ska minsann ta och förbereda med lite såna lappar! Tack för tipset!

2013-05-11 @ 23:04:57
URL: http://autismeyes.wordpress.com/
Postat av: Elisabets mamma

Jag tar alla kommentarer på allvar, när de är allvarligt skrivna! Det är nyttigt för mig att få höra hur mina ord kan låta i någon annans öron.

Att vara förälder i en så stressande situation är något helt annat än att vara anställd. I vilken situation som helst kan man kräva betydligt mer av en personal, känner jag. Senast idag har jag svurit åt min tvärtjuriga femåring och lyft honom för att få med honom dit vi skall, men aldrig att jag hade accepterat ett sådant beteende från någon pedagog! Dubbelmoral? Javisst!
Jag vet ju precis hur man Ska Göra. Vara mild och tålmodig och försöka locka eller avleda. Men ibland rinner det över. För min egen del är det oftast med sonen som tålamodet tryter. Och ibland är det så illa att jag vet att jag måste bli arg och ryta i för att en situation ska brytas. Jag avskyr det, men ibland är det inget annat som hjälper.

2013-05-12 @ 01:13:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0