Vad är annorlunda?

När jag berättade om att vi hade börjat en autismutredning, så fick jag en del kommentarer som jag tror var menade att trösta.

Hon kanske bara är lite efter i utvecklingen.
Hon kanske bara är blyg.
Vårt barn svarar inte heller alltid.

Det har varit lite svårt att sätta fingret på vad det är som är annorlunda med Elisabet. Varför vi kände att hon gick utanför det stora spann som kallas normalt. Här är några exempel:

Hon har aldrig ropat på oss.
Aldrig frågat "varför" om något.
Aldrig berättat något om vad hon har gjort, inte ens om vi försöker fråga henne. Hon pratar ibland om saker som har hänt när hon leker, men pratar inte med oss.
Visar inget intresse för att hjälpa till med något vi gör (utom när jag sitter med en sylvass filtnål, då vill hon prova!)
Struntar blankt i alla artighetsfraser som tack, hej och hejdå - utom en enda gång då jag lämnat henne på dagis, då sade hon Hejdå och jösses vad jag hajade till!
Svarar nästan aldrig på frågor som inte kan besvaras med ett ja eller nej

Sedan är det något i hela hennes sätt. Något i hennes blick. Inte det där lite tomma och slöa som man ser ibland, utan som om hon egentligen lever i en annan värld, och besöker vår lite då och då. En spännande värld där det pågår en massa roliga och intressanta saker som bara hon kan se.

En ABBA-text beskriver det hela ganska bra:

Slipping through my fingers all the time
I try to capture every minute
The feeling in it
Slipping through my fingers all the time
Do I really see whats in her mind
Each time I think Im close to knowing
She keeps on growing
Slipping through my fingers all the time

Kommentarer
Postat av: Frida

Jag hittade din blogg genom Weronica/en mammas dag. Jag tycker du är fantastisk i ditt sätt att sätta ord på tankar, känslor och funderingar kring dina barn - underbar läsning! Det känns så självklart med Elisabet och hennes vardag och ni verkar ha en tydlighet med arbetet kring henne. Starkt och klart, ömsint och varmt. Jag kommer följa er varje dag. Stor kram/Frida

2010-10-29 @ 19:56:25
Postat av: Emma

Hej!
Jag hittade din blogg idag (googlade) och bestämde mig för att läsa den bakifrån ;0) min son (snart 6 år) fick diagnosen autismliknande tillstånd för ett tag sen. jag känner igen mig i det här inlägget & i inlägget du skrev ännu tidigare "fördomar"
min son passar inte in i andras fördomar om autism
och det är svårt att beskriva exakt vad han har problem med. han gillar, liksom din dotter, att kramas, går på dagis, har inga fastna rutiner etc etc... i det här inlägget känner jag igen delar, min son hälsar inte /säger inte hejdå om jag inte säger till honom att göra det. det är sjukt svårt att få honom att berätta vad han har gjort på dagis och vad han har ätit

ska fortsätta läsa din blogg :0)

2014-04-10 @ 11:29:38
URL: http://mrsludwil.wordpress.com
Postat av: Elisabets mamma

Välkommen hit, Emma!
Skrivandet går lite i vågor, ibland har jag väldigt mycket jag behöver få ur mig, ibland mindre. Men glad att det jag skriver glädjer någon annan!

2014-04-10 @ 11:32:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0