Läsa över axeln.

Min syster är fyra skolår äldre än jag, och lekte alltså skola för fullt med sina dockor när jag var tre-fyra år. Ingen tänkte på att jag sög i mig, så min mamma blev väldigt förvånad när jag en dag stod bakom ryggen på henne och frågade:
-Vad betyder "rådligt"?
-Var har du hört det? undrade mamma.
-Det står ju där!
Mamma tittade på mig.
-Kan du läsa?
Det är klart att jag kunde! Jag minns inte någon tid då jag inte har kunnat läsa.
 
Elisabet lärde sig ju alla bokstäver väldigt tidigt, hon var halvtannat år den sommaren då hon utan tvekan pekade ut alla stora och små bokstäver korrekt. Att hon sedan skulle sätta ihop bokstäverna till ord var faktiskt inte lika självklart, även om vi 'ägnade timme ut och timme in med just detta, för att hon tyckte att det var roligt under en ganska lång period. Nu får vi inte alls göra något sådant. Det saknar jag!
Men, även om vi vet att hon kan läsa, och vet att hon också kan tolka det hon läser, så blir vi glatt överraskade ibland. Häromdagen satt jag och maken och tittade på The Big Bang Theory, avsnittet där Sheldon köper en massa katter. Elisabet snodde omkring i soffan.
-Vad betyder "köpte"? frågade hon, och uttalade k som just ett hårt k.
Jag kopplade genast att hon hade läst textremsan. Kände ett skutt av glädje i bröstet, och en sorts flashback från situationen för trettiosju år sedan. Förklarade att när k står framför ö, så blir det ofta till ett sje-ljud, att det inte stod k-öpte utan sj-öpte.
Det tog hon med ro.
 
Vår lilla fina autistiska flicka som en gång var så låst i sina tankar att hon kunde bryta ihop för att vi föreslog att hästar kan äta mer än bara äpplen. Som darrade olyckligt på läppen när lillebror lekte att han var en drake, för han VAR ingen drake, han var en POJKE! Vår Elisabet, som nu utan att höja på ögonbrynen accepterade att ett k kan låta på olika sätt. Som utan problem hänger med i en textremsa, dessutom.
 
Återigen undrar jag - hur kommer hennes liv att se ut? Vad kommer hon att välja att göra? Det är så oerhört spännande!
 

Kommentarer
Postat av: Rapunzels mamma

Hej! Jag har precis hittat hit och läst och läst. Vilken fin blogg, vilken fin liten tjej! Ville bara lämna ett litet avtryck och säga att jag kommer att fortsätta läsa. Även om min flickas svårigheter och lättheter ser annorlunda ut finns det ändå beröringspunkter och jag lär mig massor av att läsa din blogg. Kram!

2013-04-01 @ 23:52:11
URL: http://dansairegnet.bloggo.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0