Juldagen 2013

En riktigt bra jul såhär långt.
Jag är så tacksam, så innerligt tacksam över att Elisabet inte störs av att stämningar förändras hemma! I skolan kan hon tycka att det är lite jobbigt när det plötsligt ska julpysslas och klassrumsrutinerna bryts, då blir hon lite oroligare och vi får mer smutstvätt att ta hand om. Men den julstämning som så många andra autister, och närstående till dem, har svårt att hantera, den sveper omkring vår Elisabet som en extra glädje och hon hänger med på allt med lite förklaring.
-Nu ska vi låtsas att vi inte känner igen Roland och kusin Jonas, när de är tomtar. Vi låtsas att de sitter och bygger med lego i källaren.
-Varför ska vi låtsas det?
-För att vi tycker att det är roligt.
Mer förklaring än så behövdes inte. Jonas kom med en enorm mage och ett skägg av en sorts stoppning, och den lilla nissen hade på sig en röd luva som enda utstyrsel men spelade sin roll till fullo med lite pipig röst och undrade vem den där Elisabet var. Även om Elisabet själv inte riktigt verkade förstå vitsen med det här skådespelet, så satt hon ändå där i mormors famn med glittrande ögon och tog emot paketen.
 
Jag undrar vad det är som gör henne så trygg. Där andra barn, och vuxna, blir oroliga för att omvärlden är obegriplig eller oförutsägbar, så har hon i autismsammanhang ovanligt lätt för att acceptera. Går in i sig själv lite, söker, pratar lite på mysteriska, och kommer tillbaka och skrattar.
Idag har vi haft besök av min faster och en av barnens äldre sysslingar. Köket var fullt av folk som spelade spel och pratade. Elisabet kom och satte sig i mitt knä, lagom nära fatet med knäck och fudge, och skrattade med oss. Med, men i sin egen värld.
 
Idag tar vi det alla lugnt. Bygger julklappslegot, läser julklappsböcker, ser julklappsfilmer. En timme var vi ute i dungen, barnen och jag, och lekte Fablernas Värld bland stenarna. Elisabet tog av sig sin ena fingervante och lät pek- och långfinger inta rollen som Lovisa Hamster, som hämtade ekollon och pinnar och bark att mala till kaffe.
 
En riktigt god jul!

Kommentarer
Postat av: Amanda

God fortsättning!

2013-12-25 @ 23:38:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0