Bloggbok?

Idag fick jag hjälp av en annan mamma, som också bloggar om sin autistiska dotter, att sprida informationen om boken på facebook. Det mynnade ut i en diskussion om huruvida hon själv skulle samla utvalda blogginlägg till en bok. De flesta hejade ivrigt på, medan någon tyckte att det var ointressant, man kunde ju läsa bloggen.
 
Det här begreppet "bloggbok" är lite missvisande. Det finns en typ av bloggböcker, där man faktiskt gör en bok av sin blogg rakt av, precis som den är. Men bakom "Välkommen till Mysteria" har det legat mer arbete än så, om någon nu skulle tro annorlunda. Varje inlägg kan läsas som en enhet för sig här på bloggen. Några föredrar det, kanske inte har tid att slå sig ner i soffan med en bok, eller kanske tycker om att läsa en liten bit åt gången. Men skulle jag sätta ihop alla dessa inlägg till en bok, så skulle det bli en väldigt dålig sådan. Dessa inlägg skriver jag direkt ur hjärtat, jag väger inte orden mot varandra och funderar på formuleringar. Det har ett värde i sig, men det har också funnits ett värde för mig i att ta allt jag skrivit under åren och koncentrera och bearbeta det till en löpande berättelse som lockar till det där soffhörnet med en kopp te i handen. Direkt ur hjärtat, men med eftertanke.
 
Med boken vill jag också bjuda på något mer. Bakgrunden som ni som inte känner mig inte har. Vem var Elisabet som tvååring? Hur kommer det sig att jag har de tankegångar jag har?
 
Det finns en risk med att lämna ut sig själv på det här sättet. Det jag gör är att sträcka ut mitt hjärta i handen till den som vill ha det. Till någon som kan fnysa och klaga på att det visst fanns ett par blankrader som borde ha redigerats bort, eller tycker att stilen är för simpel, eller har några andra åsikter som visar att de inte kan ta till sig det budskap jag vill nå fram med. Men vet ni, den risken tar jag. Om det finns en, en enda, människa som finner nöje i det jag har skrivit, så är det värt all negativ kritik som jag vågar utsätta mig för.

 Jag skriver inte den här bloggen, eller boken, för att underhålla någon, utan för att dela med mig av mirakler.
 

Kommentarer
Postat av: Christina

Man når en annan publik med en bok, men även de som läser bloggen får en annan upplevelse när det står i en bok. Otroligt fånigt att säga att det inte är någon idé att publicera något som redan finns online, titta bara på Fifty Shades of Grey -- den gick ju sannerligen bra trots att det var en fanfiction...

2012-11-01 @ 10:37:08
Postat av: Amanda

Hej!

Det var jag som skrev det där om att bloggen finns. Det var enbart en personlig reflektion. Jag svarade på Tinas fråga utifrån mitt perspektiv. Sen kommer jag ändå att köpa boken, och visst har en bok potential att nå en bredare publik än en blogg.
Jag tycker inte att mitt svar var "otroligt fånigt" som Christina här vill ha det till, men tack för den inputen.
Angående Välkommen till Mysteria hade jag inte uppfattat det som att det skulle vara en bloggbok (jag har inte läst den än), däremot förvånar det mig inte: har man länge skrivit en blogg måste det finnas mycket att ta av när man sedan skriver en bok i samma ämne. Tinas bok, däremot, har jag efter vad hon sagt i frågan tolkat som en samling av ett urval blogginlägg. Jag har redan läst alla blogginlägget flera gånger, därav mitt svar.

Vänlig hälsning,
en 25-årig autist och mamma till en 2-åring.

2012-11-06 @ 20:36:07
Postat av: Amanda

Tillägger:
Jag tycker att det är stor skillnad mellan att "...ta allt jag skrivit under åren och koncentrera och bearbeta det till en löpande berättelse som lockar till det där soffhörnet med en kopp te i handen. Direkt ur hjärtat, men med eftertanke." och att sätta ihop en bok av ett urval bloggtexter.
Väldigt stor skillnad.
Jag skulle önska att Tina skrev en bok med avstamp i bloggen, med stöd av bloggen, en löpande berättelse. Den boken vill jag läsa! Jag har inte uppfattat att Superperfekta är sådan, men om jag har fel blir jag glad! Bloggboken köper jag eftersom jag vill ha den i min bokhylla och för att det är en helt annan upplevelse att bläddra i en bok än på en blogg. Välkommen till Mysteria, däremot, köper jag därför att jag tror att det kommer att vara en helt ny upplevelse att läsa den, trots din blogg.
Förstår du vad jag menar?
(Och Fifty Shades of Gray må baseras på fanfiction, men den är omarbetad - precis som Välkommen till Mysteria. En fanfiction utgiven som den såg ut från början på nätet skulle med stor sannolikhet inte göra samma succé. Jag tycker att jämförelsen var fånig och ogenomtänkt, uppriktigt sagt.)

2012-11-06 @ 20:54:22
Postat av: Elisabets mamma

Amanda, du har helt rätt i att Tina varit klar och tydlig med vilken typ av bok det är hon gör. Och jag tycker att det blir en helt annan upplevelse att läsa en bok med riktiga sidor i soffan än i digital form, även om texten är exakt densamma. Men det är min åsikt, och din omedelbara åsikt var att det kändes ointressant, det låg ingen värdering från min sida i att jag återberättade det, utan ville bara visa att man kunde tycka olika.
Resten av mitt inlägg var mer för att fundera över vad en väninna skrev längre ner i samma kommentar, där hon tipsade om min bok (tack!) och använde just ordet bloggbok. Det fick mig att fundera över uttrycket bloggbok, vad det egentligen är. Och om det finns något mervärde i att komplettera en blogg med en bok.

2012-11-06 @ 22:13:18
Postat av: Amanda

Okej. :)

2012-11-06 @ 23:35:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0